Ovlivnění účinku léků potravou – antibiotika

Správný účinek léků, které se užívají ústy (tablety, želatinové kapsle, roztoky) může být výrazně ovlivněn současným příjmem potravy, a to zejména na úrovni vstřebávání léků z trávícího ústrojí (žaludek, střeva), ale také na úrovni metabolické. Pokud jde o vstřebávání, dá se říct, že potrava může ovlivňovat jeho rychlost a stejně tak i míru, tzn. celkové množství účinné látky, které se do těla dostane. Užití léku po jídle může také zmírnit žaludeční nesnášenlivost a nevolnost, kterou mohou některé léky vyvolat.

Hodně zdůrazňované jsou vzájemné reakce (interakce) mezi léky a potravou v případě antibiotik a dalších léků, které se používají při léčbě infekčních onemocnění. Zde je zvlášť důležité držet se rady lékárníka, nebo pokynů uvedených v příbalovém letáku. Pokud by se díky nevhodné kombinaci s jídlem daný lék špatně vstřebal ze zažívacího ústrojí, mohlo by dojít k selhání léčby a zcela banální infekce by mohla přejít v závažnější onemocnění.

Problematické je v souvislosti se vstřebáváním mléko a mléčné výrobky. Je to proto, že v mléku je obsažen vápník. Ten tvoří s některými antibiotiky pevnou chemickou vazbu v žaludku (jsou-li podané společně) a tím znemožní, aby se lék vstřebal a účinkoval. Takový účinek mají i další vícemocné ionty (zinek, hořčík, železo, bismut), proto se u antibiotik, která tvoří pevnou vazbu s těmito prvky, doporučuje omezit příjem nejen mléka a mléčných výrobků, ale také pití minerálních vod, užívání multivitaminových přípravků s minerály a užívání antacid, která tyto minerály obsahují a navíc snižují kyselost žaludku. (Pozor, také některé ovocné džusy mohou mít poměrně vysoký obsah vápníku.) Není nutné vynechat tyto přípravky po celou dobu léčby antibiotiky, ale je třeba užívat je alespoň s dvouhodinovým odstupem od daných antibiotik. Stejně tak je třeba postupovat i v případě mléčných výrobků. Také u nich obvykle stačí dodržet dostatečný (2-4 hodiny) odstup od dávky antibiotika.

Tablety a želatinové kapsle je třeba užívat celé, nerozkousané a dostatečně zapít sklenicí čisté vody (pokud není uvedeno jinak). Pokud je uvedeno, že daný lék se má užívat nalačno, je potřeba užít ho nejméně 1/2 – 1 hodinu před jídlem, nebo 2-3 hodiny po posledním jídle. Dodržujte vždy přesně časové rozmezí, kdy máte antibiotikum užívat (po 8 hod, po 12 hod apod). Pokud si zapomenete dávku vzít, užijte ji hned, jak si vzpomenete a pokračujte podle původního časového schématu. Pokud se ale blíží čas následující dávky, u většiny přípravků je doporučeno ji nezdvojovat. Vhodné je úplné vynechání alkoholu.

V následujících řádcích najdete některé základní informace o užívání nejběžnějších protiinfekčních léčiv (antibiotika, antimykotika, antivirotika), které Vám může lékař předepsat na recept. V závorkách jsou uvedeny názvy účinných látek, obsažených v daném léku.

Užívání nalačno:

Znamená, jak je uvedeno výše, nejméně 1/2 – 1 hodinu před jídlem, nebo 2-3 hodiny po posledním jídle.

Užívání těsně před jídlem nebo na počátku jídla:

Jde většinou o kompromis mezi ovlivněním vstřebávání, dráždivostí pro žaludek a mírou spolupráce pacienta (užívání nalačno není příliš „populární“).

Užívání při jídle nebo po jídle:

Užívání nezávisle na příjmu potravy:

před, během i po jídle

Od svého lékárníka dostanete při výdeji léku příslušné rady, jak a kdy ho máte užívat, co se k němu nesmí jíst a pít a co je povoleno, nebo doporučováno. Pokud se Vám cokoliv nebude zcela jasné, neostýchejte se lékárníka na správné užívání zeptat.

Mgr. Kroutilová Kateřina
Ústavní lékárna MOÚ
6/2013