Výživa v průběhu chemoterapie

Nemocní, kteří dokáží dobře jíst, lépe snášejí nežádoucí účinky chemoterapie a lépe bojují s případnou infekcí. Abychom zabránili vzniku odporu k pacientovým oblíbeným jídlům, je moudré tato jídla v období chemoterapie vynechat. Systematická a intenzivní péče o dutinu ústní je nezbytná. Při bolestivém zánětu dásní a sliznice dutiny ústní je obvykle lépe snášen příjem tekutin slámkou. V této situaci je také vhodné vyhnout se jídlům s extrémní teplotou, suchým a silně kořeněným pokrmům.

Doporučujeme častější a menší porce jídel bohatých kaloricky, majících však nízký objem. Takovou „kalorickou bombou“ je například smetana. Její pití doporučujeme jen těm lidem, kterým nedělá problémy vyšší obsah tuku v tomto lahodném nápoji. Mnohdy není nutné dodržovat pravidelné časy pro stravování a nemocný doby jídla určuje dle své chuti.

Příliš intenzivní vůně stravy může přispívat k nevolnosti. Nemocnému se nejlépe jí v dobře větrané místnosti. V případech, že nemocný trpí občasnou nevolností, je vhodné vyčkat s příjmem tekutin až 30 minut po jídle. Často jsou lépe snášena chladná jídla a nápoje, za vhodné pro nemocné se sníženou chutí k jídlu považujeme mléčné tekuté přípravky, které jsou navíc snadno dostupné. Mezi lehce stravitelná jídla patří: acidofilní mléko či podmáslí, čerstvé jogurty, netučný tvaroh, jemné libové maso, drůbeží, telecí či jehněčí, ale i ryby. Podstatné pro dobré trávení je polykat vše dobře rozkousané. Chybí-li zuby, je nutno jídlo rozmělnit jinak. Pokud není pacient schopen sníst tolik, kolik potřebuje, jsou pro tyto situace vhodné farmaceutické tekuté přípravky s obsahem všech potřebných živin, které jsou k dispozici v lékárnách , jsou vhodné k popíjení mezi intervaly jídla. Jsou různé příchutě, různý obsah energie, různé množství bílkovin a vlákniny.

Velmi častá je také otázka, zda mají pacienti užívat navíc ještě vitaminy. Odpověď záleží na stavu pacienta, na příjmu potravy a jejím trávení, všeobecně lze však odpovědět následovně. Pokud příjem jídla nebo poruchy trávení ukazují na nedostatek vitaminů a minerálů, lze přechodně podávat multivitaminové tablety s obsahem denní doporučené dávky. Lze počítat s poněkud zvýšenou potřebou stopových prvků a vitaminů nutných pro dostatečnou výživu u řady onkologických chorob v různých situacích. Na druhé straně nebylo prokázáno, že by paušální podávání polyvitaminůzních přípravků příznivě působilo na průběh choroby. Ani při hodnocení preventivního podávání vitaminových přípravků se vždy nepodařilo prokázat jejich předpokládaný příznivý účinek. Doporučujeme tedy podávat vitaminy jedině nemocným, u nichž vázne jejich dostatečný přívod běžnou stravou. Tedy všeho s mírou.

Dostatečná výživa je podmínkou zachování života. Proto si zaslouží pozornosti, a vzniklé problémy s výživou je nutno vždy probrat s dietní sestrou a lékařem. Neexistuje žádná jednotná dieta při chemoterapii, vždy je nutno postupovat individuálně.

Upraveno z www.linkos.cz