Výživa před plánovanou operací

Operační výkon je zásah do lidského těla, který má různá rizika komplikací. Pooperační hojení tkání v závislosti na velikosti operace spotřebovává energii navíc a zatěžuje oběhovou soustavu. Přestože po operaci lidé nevykonávají zjevnou tělesnou námahu, v jejich těle probíhají stejné reakce jako při práci nebo sportovním výkonu. Navíc je každá operace spojena s určitou dobou nutného hladovění. Je potřeba, aby se tělo na zátěžovou situaci připravilo.

I když máte nadváhu, není vhodné v posledním měsíci před operací se snažit o redukci hmotnosti. Hladověním dochází ke snížení metabolismu a tělo pak nedokáže rychle zareagovat na zvýšenou potřebu energie v pooperačním období.

Někdy vlastní nemoc, někdy psychický stres a strach před operací vedou ke snížení příjmu jídla. Je důležité si uvědomit, že zejména poslední 12 týdny před operací je potřeba jíst plnohodnotnou stravu s dostatečným příjmem bílkovin i energie. Důležitým, zdrojem bílkovin je maso, ryby, tvaroh, sýry. Je vhodné zvýšit i příjem tuků, které dodají více energie. Pokud Vám to zdravotní stav dovolí, tělesný pohyb a cvičení jsou prospěšné. Námaha vede k vyšší tvorbě svalů, brání jejich úbytku a v těle je tak udržován vyšší obsah bílkovin, ze kterých bude tělo po operaci čerpat.

Vědecké poznatky ukazují, že některé nutriční přípravky, které označujeme jako imunomodulační, snižují pooperační odbourávání vlastních bílkovin a tím zlepšují pooperační obranyschopnost proti infekcím a urychlují pooperační regeneraci organismu. Jsou to přípravky s obsahem tzv. omega 3 mastných kyselin. Evropská odborná společnost doporučuje popíjet takové přípravky týden před operací navíc k normálnímu jídlu.

V nutriční poradně Vám poradí s výběrem i dalších přípravků s různým, obsahem energie, bílkovin, vlákniny a konzistence.

Upraven text firmy Fressenius