Víte, co jíme?

Často si na obalech potravin můžete přečíst informace, že potravina obsahuje konzervační látky nebo E 200, E 211 apod. O co se jedná?

Jsou to látky, které se záměrně přidávají do potravin, aby se prodloužila trvanlivost potravin, zamezilo žluknutí tuků nebo zlepšila barva nebo hustota potraviny.

Jejich použití je regulováno zákonem o potravinách a vyhláškou. Kontrolu nad jejich dodržováním provádí Česká zemědělská a potravinářšká inspekce.

Přídatné látky (aditivní) jsou často vyráběny synteticky, ale mají také složení stejné jako látky v přírodě (kyselina askorbová), někdy se získávají čistě z přírodních zdrojů (agar). Jejich přidání do potravin přináší spotřebiteli výhodu, na druhou stranu mohou u citlivějších osob vyvolat například alergickou reakci.

Přídatné látky nesmějí být obsaženy v nezpracovaných potravinách (mražené, chlazené), v medu, neochucených zakysaných mléčných výrobcích, v kávě a čaji, v cukru, v másle, v mléce, ve smetaně, v podmáslí.

Hlavní skupiny

Barviva: upravují barvu, jsou přírodního nebo syntetického původu
Konzervační látky: prodlužují trvanlivost potravin a omezují množení mikroorganismů
Antioxidanty: chrání tuky před žluknutím
Zahušťovadla: zvyšují hustotu portravin
Emulgátory: mají schopnost mísit olej s vodou
Kyseliny a zásady: ovlivňují kyselou nebo zásaditou povahu potravin
Látky chuťové: dodávají potravinám výraznější (masovější) chuť
Náhradní sladidla: mají vyšší sladivost než cukr, používají se v potravinách se sníženým obsahem energie nebo pro diabetiky

Předpisy, kterými se jejich používání řídí, jsou přísné. Správné používání přídatné látky neznamená riziko, ale naopak zvyšuje kvalitu potravin.

Zdroj SZÚ