Vitaminy od A do K

Naše tělo potřebuje vitamíny - látky, které jsou ve velmi malých dávkách nezbytné pro růst, vývoj a činnost celého organismu. Většinu vitaminů si lidský organismus nedokáže sám vyrobit, a musí je proto získávat potravou. Nedostatek vitamínů, označovaný jako avitaminóza (úplné chybění) nebo hypovitaminóza (nedostatek), může mít za následek zhoršenou odolnost vůči infekcím, riziko vrozených vad a zvýšené riziko vzniku nemocím, například zhoubných nádorů, srdečních onemocnění a osteoporózy (řídnutí kostí). Na druhé straně příliš velké množství některých vitamínů (hypervitaminóza), zejména A a D způsobuje jejich toxicitu, která se projevuje bolestmi hlavy, nevolností a průjmem. Váš ošetřující lékař by měl vědět, zda užíváte nějaké vitaminové doplňky.

Nejlepším způsobem, jak získávat vitamíny je pestrá strava - ovoce, obilniny, zelenina, mléčné výrobky a libové maso.

Vitamin A

má význam pro vidění (zejména v noci), imunitní systém a růst buněk. Nadměrné užívání může být toxické pro játra.

Zdroj: vnitřnosti, ryby, žloutky, karotenoidy (z ovoce a zeleniny- viz dále) se přeměňují na vitamin A

Karotenoidy

působí jako antioxidanty (ochraňují buňky) a mají význam i v prevenci nádoru prsu a prostaty. Nadměrné dávky způsobí zežloutnutí kůže.

Zdroj: okurky, mrkev, broskve, meruňky.

Foláty (kyselina listová)

pomáhá v prevenci vrozených vad a chudokrevnosti, má význam pro prevenci nádoru prsu, střeva a srdečních onemocnění. Ženy, které uvažují o těhotenství, by měly mít dostatečný přísun – asi 800 mikrogramů denně.

Zdroj: zelená listová zelenina, zrní, obohacený chléb, fazole, avokádo, banány, pomeranč, chřest, kvasnice

Vitamin B6 (pyridoxin)

nezbytný pro činnost nervového systému

Zdroj: drůbež, ryby, zrní, ořechy, hrách, banány

Vitamin B12

je nezbytný pro krvetvorbu a činnost nervového systému. Nedostatek může být způsobený např. stavem po operaci žaludku.

Zdroj: ryby, maso, drůbež, vejce. Pokud je někdo vegan (vynechává potraviny živočišného původu), musí užívat doplňky k zajištění přívodu vitaminů.

Vitamin C

účinkuje jako antiooxidant, podporuje hojení zranění. Může mít význam v prevenci některých zhoubných nádorů.

Zdroj: Citrusové plody, jahody, melouny, rajčata, brokolice.

Vitamin D (calciferol)

pomáhá v prevenci osteoporózy a zlomenin kostí. Nadměrný přívod z vitaminových doplňků může způsobit vysokou koncentraci vápníku v krvi.

Zdroj: mléko a obilniny obohacené o vitamin D, játra, mořské ryby a tuk z rybích jater.

Vitamin E (tokoferol)

je antioxidant, který podporuje správnou činnost imunitního systému a pomáhá prevenci uzávěru tepen. Nadměrný přívod způsobí bolest hlavy, nevolnost, průjem.

Zdroj: rostlinný olej, obilné klíčky, celozrnné výrobky a ořechy

Vitamin K

podporuje správnou srážlivost krve a zdravý stav kostí.

Zdroj: listová zelenina – špenát, kapusta, růžičková kapusta.

Vážení čtenáři, pokud máte pestrou stravu, není nutné užívání vitamínových tablet. V přirozené formě v ovoci a zelenině navíc dostává tělo i jiné důležité bioaktivní látky, které nejsou obsaženy v žádné vitaminové tabletě. Člověk se vyvíjel miliony let jako všežravec, není proto nutné jíst extrémní dietu jako je makrobiotika nebo přísné vegetariánství. Pokud se tak však rozhodnete, bude Vám při přísné vegetariánské dietě chybět zcela jistě vitamín B12, železo a další látky, musíte se naučit počítat s tabulkami nutričních hodnot.

Jsou studie, které prokazují, že vegetariáni se dožívají delšího věku, ale je nutné také zvážit, že tito lidé většinou nekouří, neholdují nadměrnému požívání alkoholu cvičí např. jógu apod. Mají tedy zcela odlišný životní styl než ostatní populace.