Tekutá enterální výživa k popíjení - sipping

Sipping znamená pravidelné popíjení tekutých přípravků pro výživu s kompletním obsahem všech nezbytných živin. Cílem jejich užívání je doplnit příjem stravy, pokud tento sám o sobě nestačí k zajištění kvalitní výživy. U onkologických pacientů je užívání přípravků tekuté výživy formou popíjení na místě všude tam, kde má pacient riziko podvýživy.

Na prvním místě však vždy předchází snaha o zajištění přirozené stravy s vysokou výživovou hodnotou ve všech složkách. Podrobné zásady výživné stravy při onkologickém onemocnění jsou uvedeny v tištěných materiálech a je možno je požadovat od nutričních terapeutů a v nutričních ambulancích.

Výhody tekuté výživy k popíjení (sippingu)

Onkologičtí nemocní s rizikem podvýživy

Hlavním cílem výživy při léčbě nádorového onemocnění je udržet tělesnou hmotnost a výkonnost pacienta, což znamená především zabránit hubnutí a celkovému oslabení organismu v průběhu léčby. Tohoto cíle je možno dosáhnout jen při pravidelném každodenním užívání doporučeného množství přípravku. Pacient by se měl snažit dodržet léčebnou dávku podobně jako u předepsaných léků.

Zásady správného užívání tekuté výživy formou sippingu

Cíl léčby pomocí přípravků tekuté výživy

Rozdělení přípravků do skupin podle jejich obsahu

Běžné typy přípravků: výhodou je nižší cena při dobrém obsahu živin

Džusový typ: neobsahují tuk, ale mají málo bílkovin

S vysokým obsahem bílkovin: obsah bílkovin většinou kolem 20 g/balení

Vysoce koncentrované: zvýšený obsah živin v malém objemu

Konzistence krému: je možno vyzkoušet při průjmu po tekutých přípravcích

S obsahem vlákniny: vhodné při střevních potížích (zácpa nebo průjem)

Pro diabetiky: nutné pouze pro špatně kompenzované diabetiky

Přípravky speciálního složení: obohacené o vitamíny, omega-3 kyseliny apod.




Materiál připravila Pracovní skupina nutriční péče v onkologii při ČOS