S lékařem u stolu (výživa v onkologii)

Je strava pro onkologického pacienta důležitá?

Výživa představuje důležitou součást protinádorové léčby. Nemocný člověk při horečce, průjmech nebo zvracení nemá chuť na jídlo a pokud stav trvá několik dní, projeví se ztrátou hmotnosti. V nemocnici se úbytek váhy někdy zvyšuje i nutností hladovění při některých výkonech nebo příjem stravy zhoršují nepříjemné pachové vjemy a nepříjemné prostředí. I když příjem stravy klesá, právě při operaci nebo teplotě a infekcích je potřeba energie více.

Váhový úbytek má i psychický dopad na pacienta, např. dochází ke zhoršení schopnosti aktivně pracovat a aktivně odpočívat. Pacienti se méně častěji stýkají se svojí rodinou a svými přáteli a mají také menší důvěru ve výsledky léčby.

Mám strach, že zeslábnu, když nejím 2 dny při teplotě nebo v průběhu chomoterapie.

Pokud nechutenství a omezený příjem trvá jen 2-4 dny, není důvod k panice. Pokud se Váš příjem stravy upraví, nedojde k významné ztrátě hmotnosti.

Musí každý pacient s onkologickou diagnózou zhubnout?

Váhový úbytek je velmi častý u onkologických pacientů a projevuje se nejčastěji u nádorů slinivky, jícnu, žaludku a plic. Mnohem menší je například u nádoru prsu nebo varlat.

Mám odpor k jídlu, je to obvyklé?

Často si pacienti stěžují na odpor k jídlu, odlišné vnímání chuti a vůně jídla, předčasný pocit sytosti již po několika lžičkách. Některá léčba s sebou přináší přechodně zvracení, průjmy, problémy s polykáním. Někdy pacienti přestanou mít chuť na jídla, která měli rádi celý život. Mění se chutě. Bývá zvýšená citlivost na hořké a slané.

Neměla bych dodržovat nějakou dietu v průběhu léčby? Slyšela jsem, že vegetariánská dieta je zdravá.

Jíst správné složení stravy vám může pomoci, že se budete cítit lépe. Strava by měla být pestrá, měla by obsahovat všechny vitamíny, minerály, bílkoviny. Dokonce našim pacientům nezakazujeme ani tzv. nezdravou stravu - např. pokud snášíte dobře smetanové jogurty nebo tučný tvaroh, dejte mu přednost před nízkotučnými výrobky. Našim prvořadým zájmem je udržet vaši váhu (hmotnost).

Velké množství vlákniny není vhodné během chemoterapie a ani při ozařování. Proto není vhodná ani makrobiotická dieta, která je objemově bohatá a obsahuje hodně zbytků.

Co je to anorexie?

Anorexie znamená nechutenství a je častým příznakem při nádorovém onemocnění zvláště při pokročilém onemocnění. Někteří pacienti mají nechutenství již při zjištění choroby.

Co je to kachexie?

Kachexie se stav, kdy dochází ke ztrátě váhy, zásoby tuků a svaloviny. Pacienti jsou slabí, unavení. Anorexie i kachexie se rozvíjí často současně. Rozvoj nádorové kachexie je něco jiného než například hladovění zdravého člověka, který nemá dost jídla nebo např. „drží hladovku“. Při nádorovém onemocnění dochází i ke změnám v metabolismu.

Můžu nádor vyhladovět a tím ho zničit?

Ne. Bohužel nádor roste natolik autonomně, že hladověním dojde k devastaci jen pacienta (hostitele nádoru), ale nádor sám poroste dál. Žádná klinická studie neprokázala, že by bylo možné tímto způsobem zničit nádor. Někteří pacienti dodržují tzv. Breussovu dietu, kdy pijí jen šťávy a pak přicházejí v takovém stavu, který již znemožňuje jejich další léčbu. Naopak dobře živený člověk může lépe zdolat nádor a jeho léčbu.

Zhubla jsem asi 10 kg a jsem stále unavená.

Váhový úbytek je významný ve vztahu k Vaší původní dlouhodobé hmotnosti. Pro orientaci uvádím např. více než 10 % za 6 měsíců nebo více než 7,5 % původní hmotnosti za 3 měsíce je závažný váhový úbytek. Důležité je, zda již nehubnete nebo zda váhový úbytek stále pokračuje. Pacienti s významnou ztrátou hmotnosti si stěžují na skleslost, únavu, vyčerpání, ale i ochablost v duševní činnosti. Stav výživy a únava spolu velmi často souvisí.

Moje kamarádka užívá nějaké léky pro onkologické onemocnění a přibrala na váze.

Při některých onemocnění se jako lék nasazují hormonální přípravky, po kterých může dojít ke vzestupu hmotnosti. V některých případech může přibývání váhy být způsobeno otoky.

Můj otec má nádor střeva a metastázy na játrech. Teď se mu zvětšilo břicho tak, že nemohl dobře dýchat a přibral na váze. Je to známka, že se uzdravuje?

Při pokročilém onemocnění se někdy tvoří v břiše tekutina (ascites), které může být i několik litrů (kilogramů). Tímto objemem tekutiny se maskuje váhový úbytek.

Přináší hubnutí nějaké riziko?

Ano, těžká podvýživa může způsobit náchylnost k infekcím a špatné hojení ran. Zesláblí pacienti mají často pooperační komplikace, je proto lépe je na operační výkon připravit a raději 10 dní „vykrmovat“. U ležících pacientů mohou vznikat proleženiny a je větší riziko zánětu plic.

Můj přítel s rakovinou slinivky břišní zhubnul asi 30 kg. Podaří se mu zase váhu nabrat?

Při nádorech slinivky břišní dochází k velkému úbytku váhy. Není to způsobeno jen objemem nádoru, ale i tzv. cytokiny a dalšími látkami jako jsou hormony, aminokyseliny, metabolické cesty. Je nereálné, že by se mu podařilo zase přibrat na původní váhu. Bude úspěch, pokud již více nezhubne a přibere aspoň několik kilogramů.

Je lepší výživa do žíly „kapačkami“?

Pokud je to možné, upřednostňujeme výživu do střeva, protože slouží k výživě střeva, je to fyziologická cesta, je po ní méně komplikací atd. Někdy se nevyhneme podání výživy do žíly, protože např. pacient nemůže přijímat potravu, nebo je nefunkční zažívací trakt. Výživa do žíly se může namíchat tak, že odpovídá plnohodnotné výživě ústy. Tj. obsahuje totéž jako když si dáte k snídani chleba s máslem, v poledne řízek s bramborem, na svačinu ovoce a zeleninu a k večeři guláš. Pokud je to možné, dáváme alespoń malé množství výživy do střeva, aby se udržela funkce střeva a předešlo se atrofii střevní sliznice.

Mám jíst více maso nebo cukry?

Hlavními složkami výživy jsou bílkoviny, cukry, tuky, vitamíny a voda. Bílkoviny jsou uloženy hlavně ve svalech, ale jsou důležité i pro obranyschopnost organismu. Některé bílkoviny si neumí tělo samo vytvořit a musí být příjaty v potravě nebo v infuzích (kapačkách). Velké množství bílkovin je obsaženo v mase, rybách, sýru, vejci, mléce a mléčných výrobcích a sojových výrobcích.

Cukry a škroby jsou pro nás nejrychleji dosažitelným zdrojem energie. Jsou obsaženy v medu, chlebu, těstovinách, pečivu, bramborách, rýži. Tuky jsou naopak zásobním zdrojem energie, jsou obsaženy v másle, smetaně, čokoládě. Vitamíny a minerály jsou přijímány zvenčí. Některé vitamíny jsou rozpustné ve vodě a při nadbytku je tělo vyloučí močí. Jiné jsou rozpoustné v tucích. Lepší než vitaminové tablety je příjem vitamínů v jejich přirozené podobě. Je lépe jíst např. ovoce a zeleninu, protože kromě vitamínů a stopových prvků obsahují také různé bioaktivní látky, které žádnou vitamínovou tabletou nezískáte.


Na Vaše dotazy odopovídala
MUDr. Milana Šachlová, nutricionista