Průjmovitá onemocnění při cestování

Blíží se doma dovolených, mnozí zavítají i do exotičtějších zemí. Není na škodu připomenout si některé zásady. Průjem u cestovatele nemá jediného původce. Riziko představují kontaminované potraviny a znečištěná voda.

Nejrizikovějšími oblastmi je sever Afriky, jih a jihovýchod Asie, Indie, Mexiko, Karibik. Zde trpí průjmy až polovina návštěvníků. Nekomplikovaný průběh je možné vyřešit samoléčbou.

Je potřeba dbát na dostatečný příjem tekutin, až 4 litry denně. Je vhodné podávat čaj, případně minerální vodu, dehydratační roztok (např. 8 lžiček cukru, 1 lžičku soli, šťávu ze 2 pomerančů a litr převařené vody z bezpečného zdroje). Přechod na běžnou stravu musí být postupný- např. rýžový odvar, banány, bramborové pyré, dušené kuřecí maso. Pokud je přítomnost některých dalších rizikových faktorů jako je horečka déle než 2 dny, věk nad 70 let, ztráta 5% hmotnosti a známky dehydratace, snížené množství moče, bolesti břicha, příměs krve ve stolici, pak musíte vyhledat lékaře.

Prevence průjmu