Několik poznatků o rostlinných olejích

Bylinné oleje, jejichž základem je kvalitní směs rostlinných olejů a léčivé byliny a koření, slouží jako přídavek k salátům, masům a podobně a to většinou bez tepelné úpravy.

Z dietetického hlediska možno tuto tendenci jen přivítat zejména ze dvou důvodů: Touto kulinářskou úpravou může dojít k vyššímu přívodu kvalitního přírodního oleje obsahujícího vysoké množství esenciálních mastných kyselin, které byly dříve řazeny k tzv. vitamínu F. Dostatek těchto nepostradatelných látek napomáhá ke zlepšení imunity, je dále základem pro tvorbu řady látek s protizánětlivým působením.

Esenciální mastné kyseliny jsou nutné i pro řadu dalších pro člověka nesmírně důležitých funkcí. Přitom je známé, že podstatná část naší populace trpí spíše jejich nedostatkem se všemi důsledky.

Zejména výrazný nedostatek se může objevit u osob, které drží různé přísnější diety, zejména s omezením tuků. Přitom platí zásada, že např. u nemocných s omezenou konzumací tuků je žádoucí omezit tuky charakteru sádla, loje, ale není většinou vhodné omezovat příjem kvalitních olejů.

Dalším důvodem je potřeba změnit u řady diet dosavadní, ne zcela vhodné, složení stravy. Tak například je obecně známý požadavek omezení příjmu soli u osob se zvýšeným krevním tlakem. Přitom ale neslaná potrava většinou neodpovídá našim chuťovým zvyklostem. Méně je již známé, že korekcí některé aromatické látky lze např. konzumovat i nesolené či málo solené brambory, ale podobně i řadu jiných poživatin. Chce to jen si zvyknout na skutečnost, že místo soli budou mít některé potraviny jiné aroma, jinou příchuť. Z dietetického hlediska je tento přístup velmi vhodný, možno říci vlastně žádoucí. Takto chuťově upravená dieta je z dietetického hlediska nezávadná, aroma různých přírodních bylinek mohou vlastně používat prakticky všechny osoby, tedy i jedinci dodržující šetřivou, žlučníkovou či jinou dietu.

Doc. MUDr. Lubomír Kužela, DrSc.
Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Praha