Může strava bohatá na vlákninu předcházet rakovině?

Rakovina střeva vzniká často u jedinců s rodinnou zátěží, další příčinou je skladba stravy typické české kuchyně - to znamená velké množství nasycených tuků, vysoká energetická hodnota stravy a nedostatek vlákniny. V prevenci hraje důležitou roli změna stravovacích návyků- snížení energetické hodnoty stravy, omezení konzumace červených mas, zvýšení konzumace potravin s obsahem vitamínů, vlákniny, selenu, vápníku- to znamená především zeleniny, ovoce a mléčných produktů.

Předpokladem účinku vlákniny je především ovlivnění střevní mikroflóry, zrychlení pasáže tráveniny.

Nízký příjem vlákniny souvisí v lidské populaci se vznikem civilizačních chorob, jako je například zácpa, výchlipky na střevu- divertikly, vznik polypů a možným přechodem v rakovinu. S nedostatkem vlákniny souvisí i ischemická choroba srdeční, mozková příhoda. Strava s nízkým obsahem vlákniny a velkým množstvím jednoduchých cukrů a tuků souvisí s vyšším výskytem rakoviny prsu a slinivky břišní.

Množství vlákniny v potravinách je možné měřit pomocí různých metodik. Podle některých autorů je příjem vlákniny menší než 30g/den rizikovým faktorem pro vznik rakoviny tlustého střeva.- Průměrné množství vlákniny v české populaci je 11g/den, přičemž méně než 25g přijímá 98% české populace!! Hodnocení studií je vždy velmi obtížné, protože je těžké odlišit vliv celkového množství energie, obsah tuků a jejich složení a dalších výživových komponent od možného vlivu vlákniny. Byly provedeny studie, kde byly vyšetřeny statisíce osob. Souhrnem nejdůležitějších prací za posledních 10 let je možné zodpovědně prohlásit, že strava bohatá na ovoce a zeleninu, cibuli a česnek je spojena se sníženým výskytem rakoviny střeva.