Konec červeného masa?

V letošním roce uveřejnil prestižní časopis The Lancet Oncology rozsáhlou studii vedenou z Harvard School v Bostonu, kde bylo zařazeno 37.000 mužů a 83.000 žen, kde sledovali 22 let muže a 28 let ženy.

Konzumace červeného masa se pohybovala okolo národního průměru. Jedinci, kteří si zvolili zdravější zdroj bílkovin, jako jsou ryby, drůbež, zelenina nebo ořechy na místo červeného masa, sníží úmrtnost až o 1/5. Každodenní porce nezpracovaného masa zvýšila riziko úmrtnosti na nádorové onemocnění o 10%, zatímco každodenní porce zpracovaného červeného masa zodpovídala za 16% nárůst rizika.

Kdyby jednotlivci snížili svou konzumaci červeného masa na méně než 0,5 porcí denně, bylo by možné předejít 9,3% z celkového úmrtí u mužů a 7,6% celkových úmrtí u žen.

Dobře dokumentovaná je souvislost mezi nádorem tlustého střeva a konzumací masa.