Jsou biopotraviny lepší? Jasný vedikt dosud nezazněl

Diskuse o tom, zda jsou biopotraviny skutečně lepší pro naše zdraví, a tudíž se vyplatí i navzdory vyšší ceně, neustále vřou ve Spojených státech.

Jedním z důvodů je i skutečnost, že souhrnné výsledky ze čtyř desetiletí studií se zdají být cokoli, jen ne jasné, napsala agentura AFP.

Rozsáhlá studie výzkumníků Stanfordovy univerzity zjistila, že biopotraviny, známé také pod označením organické, nemají víc výživných látek než běžné produkty, byť obsahovaly méně pesticidů.

Vědci, kteří posoudili 237 různých studií, také nezjistili, že by organická masa byla zdravější.

Vědci uvedli, že běžné ovoce a zelenina měly víc zbytků pesticidů než jejich organické ekvivalenty, ale tyto stopy pesticidů byly prakticky vždy v rámci úřady povoleného množství.

V roce 2011 vědci z univerzity v britském Newcastlu došli k jinému závěru, když udělali analýzu údajů ze stejných 237 studií provedených během posledních čtyř desetiletí.

Jejich výzkum, který příliš mnoho pozornosti nevzbudil, zjistil, že geneticky neupravené a pesticidů prosté ovoce a zelenina mají lepší nutriční hodnoty: kromě jiných přínosů obsahují víc vitaminu C než běžné ovoce a zelenina.

Nedostatek jednoznačných závěrů vyústil v zajímavý vývoj. Americká akademie pediatrů 22. října oznámila, že žádná vědecká studie nepotvrdila, že by biopotraviny byly zdravější. Doporučila, aby děti konzumovaly širokou škálu ovoce a zeleniny bez ohledu na to, zda jsou bio nebo ne. Nejdůležitější je, aby děti jedly zdravou stravu bohatou na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky a nízkotučné nebo odtučněné mléčné produkty, ať už jsou běžné nebo organické.