Jód - nepostradatelná součást výživy

(program UNICEF)

Jód je naprosto nezbytným stopovým prvkem. České země patří od nepaměti k oblastem s nedostatkem jódu. Současné výzkumy potvrzují, že toto platí v některých oblastech i dnes. Při nedostatku jódu dochází u plodu kojence k poškození centrální nervové soustavy. U dospívajících a dospělých se nedostatek projeví např., zvětšením štítné žlázy, zvýšenou únavností, poruchami sexuálního vývoje, poruchou plodnosti. Nedostatek jódu může být příčinou výskytu nádoru prsu a štítné žlázy.

Přirozeným zdrojem je potrava. Dostatek jódu obsahují mořské produkty- treska, makrela, filé, sardinky, mořské řasy. Potřebnou dávku zajistí 2 pokrmy z mořských produktů týdně. Používejte výhradně jodidovanou kuchyňskou sůl. Množství jódu 20-34mg/kg musí být vyznačeno na obalu. Těhotným a kojícím se mohou podávat jodidové tablety.