Divertikulóza tlustého střeva

Je získané onemocnění charakterizované výchlipkami sliznice tlustého střeva skrz defekty ve svalové stěně kolon. Tím vznikají divertikly, které nemají kompletní střevní stěnu. Nejčastější komplikací tohoto onemocnění je zánět divertiklů, vyjímečně mohou divertikly i prasknout nebo krvácet. Až 60% obyvatel západního světa má po 60.roce divertikly, komplikace mohou být asi u poloviny z nich. Většina pacientů s divertikly nemá žádné obtíže, asi 30% pacientů trpí plynatostí, bolestmi břicha, průjmem nebo zácpou, které souhrnně nazýváme divertikulární nemoc.

Jako příčina vzniku je nejčastěji citován nedostatek vlákniny ve stravě. Tuto teorii podporuje nárůst výskytu v „ civilizovaném“ světě. Snížení obsahu vlákniny vede ke zmenšení obsahu tráveniny, čímž se síla peristaltické kontrakce přenáší na střevní stěnu.

V poslední době se diskutuje i působení bakterií na vznik zánětu. Dysmikrobie je stav, kdy je přirozená mikroflóra ve střevu redukovaná na úkor nárůstu patologických kmenů. Tato situace nastává např. po léčbě širokospektrými antibiotiky např. pro zánět průdušek.

Proto se doporučuje preventivně používat vlákninu (jablka, otruby, vločky, ...) a probiotika. Probiotika je název různých bakteriálních druhů s prokazatelně příznivými účinky. Jde nejčastěji o různé druhy bifidobakterií, laktobacilů a nepatogenních kmenů Escherichie coli. Probiotika dostanete volně koupit v lékárně.