Co potřebujete vědět o výživě u nádorů žlučníku a žlučových cest

Při léčbě nádorového onemocnění žlučníku a žlučových cest, pozorujeme po konzumaci některých pokrmů potíže, jako je pocit plnosti, nadýmání, bolesti v břiše, nevolnost, někdy i zvracení, sklon k průjmům apod. Abychom těmto potížím předešli, doporučujeme změnit stravovací zvyklosti. Doba, po kterou je nutné dodržovat dietu, se řídí doporučením lékaře, rozsahem onemocnění a individuální snášenlivostí pokrmů.

Lékař mi řekl, abych dodržoval(a) „žlučníkovou dietu“. Co to znamená?

Nejčastějším podnětem pro vznik potíží u onemocnění žlučníku a žlučových cest bývá tuk. Proto vám lékař doporučil dietu s omezením tuků. Při onemocnění žlučníku jsou také špatně snášeny nadýmavé potraviny, ostré pokrmy a alkohol. Vaším cílem bude rizikové potraviny ve stravě omezit a předcházet nebo zmírnit nepříjemné obtíže.

Co mohu jíst?

Dieta s omezením tuku je pestrá, vyvážená a plnohodnotná. Lze ji bez větších potíží dodržovat dlouhodobě. Potraviny vybíráme podle obsahu tuku a stravitelnosti.

Maso – netučné druhy

Vhodné je maso kuřecí, krůtí, libová slepice, králík, ryby – filé, kapr, štika, omezeně vepřové – kýta, kotleta, hovězí kýta. Nevhodná jsou tučná masa, jako je vepřový bůček, krkovice, kačena, husa, zvěřina, skopové, vnitřnosti.

Uzeniny a uzenářské výrobky

Nekonzumujte často uzeniny. Pokud chcete zařadit do jídelníčku tuto skupinu potravin, vybírejte si netučné druhy, které jsou snadno stravitelné – pozor na snášenlivost. Vhodná je kuřecí nebo krůtí šunka, vepřová šunka, kladenská nebo debrecínská pečeně, drůbeží dietní uzeniny apod. Nevhodné jsou masové konzervy, paštiky, uzená masa, nakládaná a marinovaná masa, nakládané ryby a rybí konzervy, plody moře, jitrnice, jelita, prejt, klobásy a ostatní druhy uzenin.

Mléko a mléčné výrobky

Vhodné jsou tavené sýry s obsahem tuku do 30 % v sušině bez příchutí, eidam, nízkotučný tvaroh, tvarohové sýry (Lučina), netučné jogurty, termizované dezerty, pudinky. Mléko používejte nízkotučné, pro častou nesnášenlivost jej nedoporučujeme jako samostatný nápoj, ale pouze k přípravě pokrmů. Zakysané mléčné nápoje s nízkým obsahem tuku bývají dobře snášeny - kefír, podmáslí, acidofilní mléko. Nevhodné jsou mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku, šlehačka, smetana, plísňové a zrající sýry.

Vejce

Používejte k přípravě pokrmů (žloutek ne víc jak jeden kus denně, bílky neomezeně). Nevhodná jsou smažená vejce, vaječné omelety, sázená a vařená vejce.

Tuky

Pokrmy připravujeme bez tuku, teprve do hotových jídel přidáváme malé množství másla nebo kvalitního rostlinného oleje. K namazání pečiva malé množství másla, nebo rostlinné tuky (typu Flóra, Rama, Perla apod.). Množství tuku závisí na snášenlivosti. Zakázané jsou přepalované tuky, smažená jídla, sádlo, škvarky, slanina, majonézy, tatarská omáčka, apod.

Pečivo a obiloviny

Vhodné jsou housky, rohlíky, veka, starší chléb, netučná vánočka, piškot, bílkové pečivo. Nevhodné je celozrnné a tmavé pečivo, čerstvý chléb, čerstvé kynuté pečivo – buchty, koláče, loupáky, koblihy, výrobky z lístkového těsta, müslli apod. K zahuštění pokrmů používejte bílou pšeničnou mouku opraženou na sucho a dobře povařenou, (nemocní s alergii na lepek použijí bramborový nebo kukuřičný škrob, bezlepkovou mouku). Po tepelné úpravě jsou vhodné krupice, ovesné vločky, krupky (např. jako zavářka do polévky).

Příkrmy

Vhodné jsou rýže, těstoviny, dietní knedlíky, krupicové noky, brambory, bramborová kaše, bramborové knedlíky.

Luštěniny

Nevhodné jsou všechny druhy luštěnin - čočka, hrách, fazole, sója.

Zelenina

Vhodná je zelenina nenadýmavá – mrkev, celer, petržel, dýně, patison, červená řepa, hlávkový salát, čínské zelí, rajčata, rajčatový protlak. Nevhodné jsou nadýmavé druhy zeleniny – zelí, kapusta, květák, paprika, okurky, česnek, cibule, ředkvičky.

Ovoce

Vhodné jsou dobře vyzrálé, nenadýmavé druhy ovoce – jablka, nektarinky, broskve, mandarinky, pomeranč, banán; kompotované ovoce – jablka, dýně, meruňky, broskve, třešně, švestky; marmelády a džemy z uvedených druhů. Nevhodné je ovoce nedozrálé, tuhé, příliš kyselé a bobtnající – švestky, hrozny, hrušky, rybíz, angrešt apod. Ovoce volte vždy dle vlastní snášenlivosti.

Koření

Vhodné jsou zelené natě, kopr, pažitka, petrželka, majoránka, bazalka, kmín, vanilka, citrónová šťáva, vývar z bobkového listu, sůl apod. Nevhodné je ostré koření – pepř, chilli, paprika, směsi koření na grilování, pečení, do gulášů, polévkové koření, sojová omáčka, hořčice apod.

Nápoje

Vhodné jsou nápoje neperlivé, slabý černý čaj, zelený čaj, bylinné čaje, ovocné čaje, obilninová káva, ovocné šťávy, džusy, přírodní minerální vody. Nevhodné jsou sycené perlivé vody, limonády, zrnková káva, silné kakao, alkohol.

Sladidla, sladkosti, pochutiny

Sladíme cukrem, medem, v případě potřeby umělými sladidly. Do jídelního lístku můžete zařadit pokrmy z piškotového, odpalovaného, spařovaného, bílkového, tvarohového a krupicového těsta. Vhodné jsou také pudinky, nákypy, ovocné rosoly. Nevhodné jsou čokoládové bonbony, čokoláda, zmrzliny, zákusky plněné krémy, dorty apod. Nevhodné jsou ořechy, oříšky, kokos, mák, kečupy.

Platí nějaké omezení pro vaření? Jak mám jídlo připravovat?


Snášenlivost potravin při onemocnění žlučníku a žlučových cest je individuální, a proto vyzkoušejte co vám vyhovuje a potom zařaďte do svého jídelního lístku. Snažte se jíst stravu pestrou, menší porce a častěji. Cílem je udržet dobrý stav vaší výživy.


Použity materiály dietní sestry pí. Hrbkové