Céliakie

Jedná se o celoživotní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku (glutenu), tj směsi bílkovin obsažených v obilných zrnech. Může se projevit v dětství i v dospělosti a pacientů je zřejmě více, než je v ČR diagnostikováno. Jedinou léčbou je celoživotní dodržování bezlepkové diety. Zda se jedná o céliakii, musí rozhodnout lékař a to ještě před nasazením diety.

Při bezlepkové dietě je zakázáno konzumovat pšenici (včetně špaldy), žito, žitovec, ječmen a veškeré potraviny, které jmenované obilniny obsahují. Jedná se např. o výrobky z mouky: chléb, pečivo, strouhanka, těstoviny, knedlíky, vločky, kroupy, krupice, rostlinné maso seitan (vysoký obsah lepku).

Lepek může být užit i jako přídavek, např. mouka v čokoládě nebo v uzeninách. Dávejte si pozor i na úpravu pokrmů - např. francouzské brambory bývají bezlepkové, nesmí se však pekáč vysypat strouhankou a použitá uzenina musí být vhodná pro celiaky.

Možnost použití ovsa není jednoznačné, je možné zařadit jen ty výrobky, kde je uvedena vhodnost pro bezlepkovou dietu.

Sledujte i složení polévek, kečupů, pudinků, jogurtů.

Další informace najdete na www.celiak.cz, www.euro-zona.cz, www.vupp.cz, www.szpi.gov.cz, www.coeliac.cz.