Dotazy a odpovědi

Prevence nádorů

Asi pred dvema mesici jsem mel problemy s trisly a takovym divnym pocitem ve varletech. Sel jsem tedy k urologovi a pry ze mam nejaky hranicni nalez zanetu v mocovych cestach. Od te doby pocituji neprijemne pocity ve varletech, ale kdyz to rikam v urologicke ordinaci (byl jsem pro jistotu na dvou mistech), tak ze pry na sonu neni nic videt, palpacne se take nejevi zadny nalez a vysledky z laboratorniho vysetreni moce jsou pry v poradku. Myslite ze bych mel navstivit nejakou specializovanou urologickou ambulanci nebo se s vyjadrenim dvou na sobe nezavislych urologu mam smirit? Citim mirne zvetsene prave varle a jakoby tah v sede.

Myslím, že vyšetření 2 nezávislých urologů a sono by mělo stačit. Nic jiného vám další ambulance neřekne. Možná při trvání potíží zopakujte návštěvu asi za 2-3 měsíce.


Na krku pod bradou, cca 2 cm nad hrtanem jsem si nahmatala tvrdou "bouličku", průměr asi 0,5 cm. Nebolí, a možná jsou to jen nějaké uzliny, moc tomu právě nerozumím. Na jaře jsem měla angínu, brala jsem antibiotika, ale i po vyléčení mě při polykání bolelo v krku - na přední straně. Doktorka mi předepisovala různé přípravky na kloktání, nepomohlo to, ale pak mě krk najednou přestal bolet. I teď mám občas "divný" pocit při polykání, cca před týdnem mě bolelo v krku.

Musela bych vás vidět. Může se jednat jen o naprosto nevýznamný nález (např. fibrom, aterom), ale také o tuhou uzlinu. Většina odborných lékařů potřebuje doporučení od praktického lékaře pro účtování pojišťovně.

Asi takový postup: vyš. lékařem, ORL amb., případně sono štítné žl., chir. amb.- odstranění.


Mám bolest levé části břicha pod žebry. Bolest se objevuje jednou za čas. Cítím nadmutí a mírné bodání do boku někdy i šimrání. Vyšetřen jsem byl na sonu a tam mě řekli, že je vše v pořádku. Vyšetření na přítomnost krve ve stolici neg. Stolice v normálu. Můžete mi poradit, jak postupovat dál a zda by se jednalo o nádor?

Musel by vás vidět lékař, vyšetřit pohmatem a doplnit údaje o potížích. Vyšetření stolice na přítomnost stopy krve obálkovou metodou je určeno pro bezpříznakové osoby jako prevence pro osoby nad 50 let 1x za 2 roky. Z tohoto pohledu bych nejspíše navrhla ještě kolonoskopii - vyš. střeva.


Kam můžu jít v okrese Nymburk na preventivní vyšetření nádorů varlat?

Pokud máte obtíže, domluvte se na urologické ambulanci nebo na na onkologii. Jako "prevence" není vyšetření hrazeno pojišťovnou.


Je mi 30 let. Chci se zeptat, zda je možne prijit na preventivni prohlidku primo k Vam, myslim bez predchoziho doporuceni od praktickeho lekare a pokud ano, tak ktere dny a hodinu?

V Masarykově onkol. ústavu jsou preventivní prohlídky součástí programu Prevence pro každého. Stojí 2000 Kč, objednáváte se na č. 5 4313 6136. Bližší podrobnosti na www.mou.cz.


Mám už více jak měsíc bolesti, či spíše tlak v zádech v oblasti kříže, v poslední době už nemohu mnoho chodit. Mám často zvýšenou teplotu. Léčím se u ortopeda, dal mi Midokain a Ibalgin, ale nepomohlo mi to. V poslední době už nemám ani chuť k jídlu, cítím se unavená, špatně spím někdy má i třesavku. Při odběru krve na onkomarkery jeden mírně zvýšený. Často mne také bolé v oblasti žlučníku a mám časté nucení na stolici, ne však průjem, dost velkou plynatost.

Po internetu můžeme dávat jen obecná doporučení. Budete se muset domluvit se svým praktickým lékařem. Neznám výsledky laboratoře, pohmat, vyšetření lékařem, ortopedem atd....

Asi bych doplnila ultrazvuk břicha se zaměřením na slinivku.


Cetl jsem si na internetu o rakovine varlat, dle navodu jsem provedl sebevysetreni a mam pocit ze jsem nasel neco atypickeho, chci se tedy zeptat zda je mozne prijit k Vam do ustavu na vysetreni nebo na koho se mam obratit. Ke sve obvodni lekarce nechci, protoze bych radeji nekam, kde se tim dlouhodobe zabyvaji a maji s tim praxi..

Můžete se objednat na urologickou amb. tel. 5 4313 2406 Masarykova onkol. ústavu v Brně. Stejnou službu vám může poskytnout i jiná urol. amb. v ČR, pravděpodobně však budou jinde chtít doporučení prakt. lékaře.

Genetické riziko

V roce 1969 zemřel můj děda v důsledku nádoru v tlustém střevu. Byl operován a měl vývod. Před 4 roky toto onemocnění postihlo i mého strýce, kterému bylo v době operace 45 let. V současné době žije s vývodem. I má maminka byla několikrát na kolonoskopii a byly ji po každé odstraněny polypy. Já jsem byl na kolonoskopii preventivně před 5 roky. Je mi 43 let. V jakém časovém horizontu bych měl být znovu vyšetřen?

Nevím, zda i vy jste měl nějaké polypy. Podle toho by se určil termín kontroly - asi 2-3 roky.

Ve vašem případě by však bylo vhodné kontaktovat genetika - např. prim. Foretovou z MOÚ (foretova@mou.cz). Patrně by přicházelo v úvahu genetické testování, tedy hledání chyby v genet. výbavě. Začíná se vždy od onkologického pacienta, tedy od vašeho strýce. Po probrání a doplnění rodinné anamnézy se stanoví celkový preventivní plán.

Vyšetřovací metody

Moje teta (70) v posledních 10 dnech zvracela, nepila, nejedla. Skončilo to odvozem do nemocnice, kde ji udělali sono ledvin a břicha. Opakuje se jí průjem a zácpa už asi 3 roky, stolice je tenká. Teta nechce jít na kolonoskopii. Je nějaké jiné vyšetřemí?

Musela bych vidět výsledky všech vyšetření z nemocnice. Mohlo se také jednat např. o infekci.

Kolonoskopie je metodou první volby pro vyšetření tlustého střeva. Méně přesné jsou rentgenové metody - irigoskopie s kontrastní náplní střeva (nálev a foukání vzduchu konečníkem) nebo CT kolono apod. Asi by bylo dobré vědět, proč maminka nechce kolonoskopii. Je to jistě nepříjemné vyšetření, ale např. na našem pracovišti jich děláme denně několik.

Výživa onkologického pacienta

Je strava pro onkologického pacienta důležitá?

Nemocný člověk při horečce, průjmech nebo zvracení nemá chuť na jídlo a pokud stav trvá několik dní, projeví se ztrátou hmotnosti. V nemocnici se úbytek váhy někdy zvyšuje i hladověním při některých výkonech nebo příjem stravy zhoršují nepříjemné pachové vjemy a nepříjemné prostředí. I když příjem stravy klesá, právě při operaci nebo teplotě a infekcích je potřeba energie více. Váhový úbytek má i psychický dopad na pacienta, např. dochází ke zhoršení schopnosti aktivně pracovat a aktivně odpočívat. Pacienti se méně častěji stýkají se svojí rodinou a svými přáteli a mají také menší důvěru ve výsledky léčby.


Nestane se mi nic, když nejím 2 dny při teplotě nebo v průběhu chemoterapie?

Pokud nechutenství a omezený příjem trvá jen 2-4 dny, není důvod k panice. Pokud se Váš příjem stravy upraví, nedojde k významné ztrátě hmotnosti.


Musí každý pacient s onkologickou diagnózou zhubnout?

Váhový úbytek je velmi častý u onkologických pacientů a projevuje se nejčastěji u nádorů slinivky, jícnu, žaludku a plic. Mnohem menší je například u nádoru prsu nebo varlat. Každý pacient nemusí zhubnout, pokud má dobrou nutriční podporu a pokud o výživu dbá. Hubnutí není nevyhnutelnou součástí nádorového onemocnění.


Mám odpor k jídlu, je to obvyklé?

Často si pacienti stěžují na odpor k jídlu, odlišné vnímání chuti a vůně jídla, předčasný pocit sytosti již po několika lžičkách jídla. Některá léčba s sebou přináší přechodně zvracení, průjmy, problémy s polykáním. Někdy pacienti přestanou mít chuť na ta jídla, která měli rádi celý život. Mění se chutě. Bývá zvýšená citlivost na hořké a slané.


Neměla bych dodržovat nějakou dietu? Slyšela jsem, že vegetariánská dieta je zdravá.

Strava by měla být pestrá, měla by obsahovat všechny vitamíny, minerály, bílkoviny. Vegetariánská strava přináší riziko nízkého přívodu bílkovin a energie při relativně vysokém objemu stravy. Chybí i dostupnost některých dalších živin jako jsou železo, vápník, vitamín B12. Vegetariánská strava znamená, že nejíte maso, ryby a přísní vegetariáni vynechávají i vajíčka a mléko. Velké množství vlákniny není vhodné během chemoterapie a ani při ozařování na oblast břicha. Proto není vhodná ani makrobiotická dieta, která je objemově bohatá a obsahuje hodně zbytků. Tyto diety vyžadují dostatek času a znalostí, naučte se pracovat s tabulkami výživy. Je lépe při zahájení onkologické léčby s touto dietou nezačínat a vyčkat na období, kdy budete mít náročnou léčbu již za sebou.


Co je to anorexie?

Anorexie znamená nechutenství a je častým příznakem při nádorovém onemocnění, zvláště při pokročilém stadiu nemoci. Někteří pacienti mají nechutenství již při zjištění choroby.


Co je to kachexie?

Kachexie je stav, kdy dochází ke ztrátě váhy, zásobám tuků a svaloviny. Pacienti jsou slabí, unavení. Anorexie i kachexie se rozvíjejí často současně. Rozvoj nádorové kachexie je něco jiného než například hladovění zdravého člověka, který nemá dost jídla nebo např. „drží hladovku“. Při nádorovém onemocnění dochází i ke změnám v metabolismu.


Mohu nádor vyhladovět a tím ho zničit?

Ne. Bohužel nádor roste natolik samostatně, že hladověním dojde k devastaci jen pacienta (hostitele nádoru), ale nádor sám poroste dál. Žádná klinická studie neprokázala, že by bylo možné tímto způsobem zničit nádor. Někteří pacienti dodržují tzv. Breussovu dietu, kdy pijí jen šťávy a pak přicházejí v takovém stavu, který již znemožňuje jejich další léčbu. Naopak dobře živený člověk může lépe zdolat nádor a jeho léčbu. Podrobněji v kapitole - alternativní léčba.


Zhubla jsem asi 10kg a jsem stále unavená.

Stav výživy a únava spolu velmi často souvisejí. Váhový úbytek je významný ve vztahu k Vaší původní dlouhodobé hmotnosti. Pro orientaci uvádím např. ztráta více než 10% hmotnosti za 6 měsíců nebo více než 7,5% původní hmotnosti za 3 měsíce je závažný váhový úbytek. Důležité je, zda již nehubnete nebo zda váhový úbytek stále pokračuje. Pacienti s významnou ztrátou hmotnosti si stěžují na skleslost, únavu, vyčerpání, ale i ochablost v duševní činnosti.


Moje kamarádka užívá nějaké léky pro onkologické onemocnění a přibrala na váze.

Při některých onemocnění se jako lék nasazují hormonální přípravky, po kterých může dojít ke zvýšení hmotnosti. V některých případech může přibývání váhy být způsobeno otoky nebo volnou tekutinou v dutinách.


Můj otec má nádor střeva a metastázy na játrech. Teď se mu zvětšilo břicho tak, že nemohl dobře dýchat a přibral na váze. Je to známka, že se uzdravuje?

Při pokročilém onemocnění se někdy tvoří v břiše tekutina (ascites), které může být i několik litrů (kilogramů). Tímto objemem tekutiny se maskuje váhový úbytek.


Přináší hubnutí nějaké riziko?

Ano, těžká podvýživa může způsobit náchylnost k infekcím a špatné hojení ran. Zesláblí pacienti mají často pooperační komplikace, je proto lépe je na operační výkon připravit a raději 10 dní „vykrmovat“.


Můj přítel s rakovinou slinivky břišní zhubnul asi 30 kg. Podaří se mu zase váhu nabrat?

Při nádorech slinivky břišní dochází k velkému úbytku váhy. Není to způsobeno jen objemem nádoru, ale i tzv. cytokiny a dalšími látkami jako jsou hormony, aminokyseliny, odlišné metabolické cesty. Je nereálné, že by se mu podařilo zase přibrat na původní váhu. Bude úspěch, pokud již více nezhubne a přibere aspoň několik kilogramů.


Je lepší výživa do žíly „kapačkami“?

Pokud je to možné, upřednostňujeme výživu do střeva, protože slouží k výživě střeva, je to fyziologická cesta, je po ní méně komplikací atd. Někdy se nevyhneme podání výživy do žíly, protože např. pacient nemůže přijímat potravu, nebo je nefunkční zažívací trakt. Výživa do žíly se může připravit tak, že obsahuje stejné živiny jako když si dáte k snídani chleba s máslem, v poledne řízek s bramborem, na svačinu ovoce a zeleninu a k večeři guláš. Pokud je to možné, dáváme alespoň malé množství výživy do střeva, aby se udržela funkce střeva a předešlo se atrofii (zeslabení) střevní sliznice.


Mám jíst více maso nebo cukry?

Hlavními složkami výživy jsou bílkoviny, cukry, tuky, vitamíny a voda. Některé bílkoviny si tělo neumí samo vytvořit a musí být přijaty v potravě nebo v infuzích (kapačkách). Velké množství bílkovin je obsaženo v mase, rybách, sýru, vejci, mléce a mléčných výrobcích a sojových výrobcích. Cukry a škroby jsou pro nás nejrychleji dosažitelným zdrojem energie. Jsou obsaženy v medu, chlebu, těstovinách, pečivu, bramborách, rýži. Tuky jsou naopak zásobním zdrojem energie, jsou obsaženy v másle, smetaně, čokoládě.


Mám užívat vitamínové tablety?

Vitamíny a minerály jsou přijímány zvenčí. Některé vitamíny jsou rozpustné ve vodě a při nadbytku je tělo vyloučí močí. Jiné jsou rozpustné v tucích. Je lepší přijímat vitamíny v jejich přirozené podobě než ve formě tablet. Je lépe jíst např. ovoce a zeleninu, protože kromě vitamínů a stopových prvků obsahují také různé bioaktivní látky, které žádnou vitamínovou tabletou nezískáte.


Mají dobře živení pacienti nějakou výhodu v průběhu chemoterapie?

Ano, je prokázáno, že dobře živení pacienti se lépe vyrovnávají s vedlejšími účinky onkologické léčby, jsou odolnější proti infekcím, mají menší riziko pooperačních komplikací, mohou častěji absolvovat plnou protinádorovou léčbu, jsou schopni znovu obnovit poškozené tkáně, jsou fyzicky silnější, sami se cítí lépe.


Je nějaká dieta, kterou se můžu vyléčit nebo alespoň ovlivnit léčbu?

Protinádorová léčba je založena na prokázaných postupech - tj. operace, chemoterapie, radioterapie. Správná výživa jen doplňuje léčbu. Bohužel, není možné složením stravy zamezit růstu nádoru. Pokud je ale pacient v dobrém stavu, lépe léčbu snáší. Je prokázané, že podvyživený pacient má zhoršené vyhlídky na vyléčení, proto včasná podpora výživy tvoří podporu celkové protinádorové léčby.


Čím je způsobeno hubnutí při nádorovém onemocnění?

Při nádorovém onemocnění dochází k velmi složitým změnám ve využívání živin. Na hubnutí se podílí i nežádoucí účinek vlastní onkologické léčby nebo samotné uložení nádoru.


Často mám nevolnost až odpor k jídlu, je to obvyklé?

Nechutenství je velmi časté. Výrazné bývá při konzumaci masitých a teplých jídel. Lépe se snášejí sladkosti, studené saláty, zmrzlina. Často se dostavuje předčasný pocit sytosti již po několik soustech. Můžete zkusit malou sklenku piva před jídlem jako aperitiv, pokud vám lékař dovolí. Jezte v dobře větrané místnosti, dopřejte si krátkou procházku před jídlem.


Kdy bych měl vyhledat lékaře nebo dietní sestru a poradit se o stravování?

Poraďte se s lékařem, pokud jste zhubnul za poslední 3 měsíce více než 7,5% původní hmotnosti nebo pokud vaše hmotnost stále klesá nebo pokud klesá příjem stravy pro výrazné nechutenství, zvracení nebo průjmy. Často mají problém pacienti s nádorem v oblasti dutiny ústní, krku, jícnu, žaludku, slinivky břišní.


V době chemoterapie mám odpor k jídlu. Měla bych se zaměřit hlavně na svoje oblíbená jídla?

Je vhodnější právě oblíbeným jídlům se v době chemoterapie vyhýbat. Jinak si k nim pravděpodobně vytvoříte odpor.


Zhubla jsem a nemůžu přibrat. Stravuji se zdravě, omezuji tuky, jím hodně zeleniny.

Pokud potřebujete přibrat na váze, je nutné zvýšit konzumaci tuku a částečně i cukru. Přísnou dietou bez tuků toho nedocílíte. Zařaďte do svého jídelníčku například plnotučné mléko, tučné sýry, jogurty, čokoládový krém Nutela, chipsy apod.


Vážím 98 kg, měřím 168cm a teď mi byl zjištěn nádor střeva. Asi bych měla zhubnout před operací, že?

Zahajovat redukční dietu právě teď není moudré. S redukcí váhy začněte až po skončení onkologické léčby.


Cítím se velmi slabý, nemůžu někdy ani kousat.

Je vhodnější konzumovat měkkou stravu nebo kašovitou stravu. Můžete si dopřát energeticky bohaté polévky - např. kuřecí vývar, koktejly nebo popíjet tekutou výživu, kterou dostanete v lékárně.


Maminka se léčí s nádorem prsu. Můžu jí nějak pomoci se zajištěním stravy?

Můžete určitě pomoci s nákupy a vařením většího množství jídla, které uchováte v menších porcích v mrazničce.


Sestra se léčí s nádorem plic. Poručí si nějaké jídlo a když jí ho připravím, nic nesní. Nesní ani svoje oblíbená jídla. Dříve nebývala taková rozmlsaná.

Při protinádorové léčbě se to stává. Neznamená to, že je pacient rozmazlený nebo vybíravý. Změny chuti, předčasný pocit sytosti, pocit plnosti jsou často průvodním jevem onkologické léčby.

Prevence nádorů střeva

Je to časté onemocnění v naší populaci?

Ano. Celosvětově jsou počty nemocných pacientů na 100 000 obyvatel nejvyšší v civilizovaných zemích. Naše republika se zařadila na první místa v celosvětových statistikách.


Jaké jsou rizikové faktory?

Mezi rizikové faktory patří strava s vysokým obsahem živočišných tuků a červeného masa, nízký obsah vlákniny ve stravě, nadváha, konzumace alkoholu a nedostatečný příjem některých látek jako je vitamín C a kyselina listová.


Můžu nějak ovlivnit vznik nádoru stravou?

Ano. Omezte příjem alkoholu, omezte tučnou stravu, jezte více drůbež a ryby než tučná masa a uzeniny. Jezte hodně ovoce a zeleniny, protože obsahuje vlákninu, ale také vitamíny a stopové prvky. Omezte uzení a grilování na ohni, omezte smažení jídel. Nekuřte. Omezte používání soli. Sportujte, hlídejte si váhu.


Dědeček onemocněl na nádor střeva v 75 letech. Onemocním také?

Jsou některé rodiny, kde se vyskytuje nádor střeva v mladém věku a postihuje několik příslušníků rodiny. Víme, že dědičné formy představují asi 5-15% všech nádorů střeva. Daleko častější je tzv. sporadický karcinom, který představuje asi 80% všech zhoubných nádorů a nedědí se.


Léčím se od dětství na zánětlivé onemocnění střeva (ulcerozní kolitidu). Mám vyšší riziko, že onemocním nádorem střeva?

Ano. Patříte do tzv. skupiny s vysokým rizikem, kam patří i ti kteří mají polypy střeva, mají po operaci nádoru střeva, prsu, vaječníku. Za osoby se zvýšeným rizikem považujeme i ty, jejichž rodiče nebo sourozence měli nádor střeva.


Je rakovina střeva vyléčitelná?

Pokud přijdete včas, je onemocnění vyléčitelné. Bohužel více než polovina případů je zachycena až v pokročilém onemocnění.


Jak nádor střeva vznikne?

Asi 80% zhoubných nádorů vzniká na podkladě přeměny původně nezhoubného nádoru. Na střevní sliznice se tvoří polypy (což jsou takové „bambulky“ na stopce) a původně nezhoubná tkáň se zhoubně zvrhne. Tento proces může trvat i několik let. Pokud objevíme tento nezhoubný nádor nebo jeho počáteční přeměnu, můžeme ho velmi snadno odstranit a nedojde ke zhoubné přeměně.


Jaké jsou příznaky nezhoubného polypu?

V tom je právě problém, že vůbec žádné příznaky být nemusí.


Jaké jsou příznaky rakoviny střeva?

Záleží na tom, kde nádor je uložený. Pokud je blízko svěrače konečníku může se projevit třeba častým nucením na stolici, odchodem krve a hlenu. V pravé polovině střeva může zůstat dlouho bezpříznakový a upozorní na něj třeba až vzniklá únava a chudokrevnost. Mezi nejčastější příznaky je změna pravcidelnosti stolice, střídání průjmu nebo zácpy, přítomnost krve ve stolici, úzklá stolice, nadýmání, pocit plnosti nebo křeče, pocit nedokonalého vyprázdnění, neúmyslná ztráta hmotnosti, zvýšená únava. Tyto příznaky však nemusí znamenat jen nádor střeva, mohou se vykytovat i u nenádorového onemocnění. Je však potřeba poradit se s lékařem.


Měl jsem provedené odběry krve. Vyšetřili mi sedimentaci, krevní obraz, cholesterol a jaterní soubor. Vše bylo v pořádku. Znamená to, že jistě nemám nádor střeva?

Chudokrevnost a vysoká sedimentace jsou příznakem až pokročilého onemocnění. Na druhou stranu vysoká sedimentace a chudokrevnost nemusí vůbec znamenat nádorové onemocnění.


Existuje nějaký preventivní program?

Provádí se vyšetření stolice na tzv. okultní krvácení. To je taková příměs krve ve stolici, která není vidět pouhým okem. Test je velmi jednoduchý a spočívá v tom, že tři dny po sobě dáváte vzorek stolice na malá papírová psaníčka. Princip testu vychází z toho, že většina nádorů ztrácí malé množství krve do stolice. Test samozřejmě neodliší krvácení z nádoru a například z nějaké banality jako jsou hemoroidy nebo nějaká prasklá žilka.


Komu je test na vyšetření stolice určen?

Test je pro osoby nad 50 let věku a toto vyšetření stolice je součástí preventivní prohlídky u praktického lékaře. Test je hrazen lx za 2 roky zdravotní pojišťovnou.


Můžu během testu normálně jíst?

V době provádění testu ne doporučuje jíst hodně zeleniny, luštěnin a tmavého chleba. Naopak se nedoporučuje jíst krevní tučnice, jelita, prejt, prejtovou polívku, syrové maso a zvěřinu. Nemají se užívat léky jako jsou vitamín C, Acylpyrin, léky od bolesti hlavy, Ascorutin, Pelentan, Warfarin a léky snižující srážlivost krve, protože test by mohl být falešně pozitivní.


Používá se tento test i v zahraničí?

Proběhli velké studie v Německu, Francii, Dánsku, Švédsku a Anglii s tímto testem. V zahraničí existují i jiné preventivní programy. Další možností v naší republice je, že si například přímo sám zaplatíte kolonoskopii.


Dává test stoprocentní jistotu, že jsem zdráv?

Falešná negativita testu může být způsobena tím, že polyp nebo nádor nemusí krvácet denně. Na druhou stranu po lécích, které snižují srážlivost krve, může být falešně pozitivní.


Nyní mám bolesti břicha, častější stolice, odchod hlenu. Lékař mě posílá na vyšetření střeva. Nestačilo by udělat jen test na okultní krvácení?

Ne. Test je určen pro vyšetření bezpříznakové populace a vytipování těch, kteří mají být dále ošetření. Vaše příznaky je nutné došetřit po vyprázdnění nejlépe kolonoskopií.


Co se stane, když je test pozitivní?

Je nutné došetřit střevo po vyprázdnění tzv. kolonoskopii. Vyšetření se provádí tak, že v poloze na levém boku Vám lékař zavádí přístroj ve tvaru dlouhé ohebné hadice. Během výkonu se fouká do střev malé množství vzduchu. Toto vyšetření nahrazuje rentgenové vyšetření, protože přináší přesnější informace. Výhodou této metody je to, že je vidět skutečná sliznice ve zvětšeném na obrazovce. Je možné také odebrat vzorky na vyšetření pod mikroskopem. Odběr je nebolestivý, necítíte ho. Touto cestou je možné také odstranit ze střeva nádorky střeva- polypy.


Je kolonoskopie bolestivá?

Tato metoda patří spíše do kategorie protivných a nepříjemných vyšetření. Dnes se jí však dává celosvětově přednost před rentgenovým vyšetřením.Čím lépe jste vyprázdněný, tím jsou lepší podmínky k vyšetření. Před výkonem dostanete injekci od bolesti a připichujeme během výkonu.


Jak dlouho trvá vyšetření střeva?

Vyšetření trvá asi 20 minut. Po výkonu Vás necháme ještě 30 minut ležet na naší vyšetřovně.


Musím na kolonoskopii ležet v nemocnici?

Ne. Na našem pracovišti jich provádíme několik denně. Běžně se pacient vyprázdní doma a na výkon přijde ambulatně. Po injekci, kterou dostanete během výkonu, nesmíte 24 hodin řídit auto.

Pokud bychom plánovali odstranění polypu, zůstáváte 24 hodin ležet v nemocnici.


Jaká je příprava na vyšetření?

Dostanete od nás poučení o výkonu, návod na přípravu a recept na projímadlo. Každé pracoviště má svůj osvědčený postup. Doporučujeme, aby byla jeden den kašovitá strava, další den jen čaj nebo minerálky, odpoledne vypijete 4 sáčky projímadla rozpuštěné ve 4 litrech vody. Vyprázdníte se a další den nalačno provádíme výkon. Pokud máte těžce nemocné srdce nebo cukrovku, upravíme přípravu.


Vyšetřují se takto i pacienti s vývodem (stomií)?

Ano. Je to běžný postup.


Má výkon i komplikace?

Absolutní bezrizikovost nemůže zaručit žádný lékař. Komplikace jsou velmi vzácné (ani ne 1%). Naše pracoviště je vybaveno moderní technikou, v provádění výkonu máme letité zkušenosti. Máme výhodu nemocničního zázemí pro případ jakékoliv komplikace.


Jak můžu předejít komplikacím?

Upozorněte lékaře, pokud trpíte nějakou alergií, dále pokud máte zvýšený sklon ke krvácení např. po vytržení zubu. Upozorněte, pokud máte zelený zákal, závažné onemocnění srdce nebo epilepsii.


Je ještě nějaká jiná možnost jak střevo vyšetřit? Slyšel jsem například o CT vyšetření.

CT vyšetření není vhodné pro vyšetření střeva. Upozorní nás až na větší nález. Užívá se hlavně k posouzení jater, uzlin a okolí střeva. Dnes se začíná vyšetřovat střevo s tzv. virtuální kolonoskopií, ale není to zatím běžně dostupné vyšetření a běžný postup.

Pokud z nějakého důvodu není možné provést kolonoskopii, připadá v úvahu rentgenové vyšetření střeva (irigo). Provádí se tak, že konečníkem dostanete „sádrový“ nálev a ke zlepšení přehlednosti se opatrně fouká vzduch. Hodnotí se nepřímý obraz sliznice na rtg snímku v tzv. dvojím kontrastu.

Výkon možná je příjemnější než kolonoskopie, ale má menší přesnost. Během výkonu není možné například odebrat vzorky na vyšetření pod mikroskopem.


Chtel bych se jen zeptat, jestli kdyz jsem provedl test fekalni okultni krve (instant-view od elisabeth pharmacon) a objevil se me tam i ten druhy prouzek (nejenom prouzek C, ale i T) asi po 7-8minutach a je temer neznatelny, tak jestli je test pozitivni. V navodu pisou, ze se maji vysledky odecist po 5-10 minutach. Jsem z toho zmateny, protoze bych rekl, ze po peti minutach tam byl pouze prouzek C, coz by bylo v poradku, ale po tech sedmi tam byl i ten druhy, ale jen velmi nepatrny a dal se uz vice nezabarvil. Pisou, ze odectene informace presahujici 10 minut jsou neplatne, tak si rikam, jestli objeveni druheho prouzku T az po nejake dobe a navic velmi slabeho, neni proste normalni. Co si o tom myslite.

Jako zlatý standard vyšetření stolice na okultní krvácení se používá Hemokult. Všechny ostatní testa se s ním srovnávají. Vyšetřuje se 3 dny po sobě ze 2 různých míst stolice. Pozitivní je modré zbarvení, i když jen v jednom vzorku. Někdy je hodnocení obtížné (modrá v tmavé stolici) a vyžaduje určitě určitý cvik. Se soupravou, jak uvádíte, nemám osobní zkušenost.


Je mi 36 let, doposud jsem neměla žádné závažnější střevní problémy (kromě zácpy, zřejmě chronické). Asi před 6 týdny jsem zjistila, že mám ve stolici krev s hlenem. Obvodní lékařka mě odeslala na chirurgickou ambulanci, tu jsem navštívila a bylo mi doporučeno kolonoskopické vyšetření. Na ně jsem však byla objednána až za 6 týdnů, na termín za 3 měsíce. Tato prodleva mne velmi znepokojila, zvláště poté, co veškeré informační letáky o rakovině konečníku a tlustého střeva zdůrazňují VČASNÉ zjištění polypů či nádorů ve střevě, jsou propagovány "psaníčkové testy" na zjištění krve ve stolici neviditelné pouhým okem, a v mém případě, kdy krev viditelně odtéká pravidelně při každé stolici spolu s hlenem, není problém čekat ještě několik týdnů na podrobné vyšetření. Jen bych se chtěla ujistit, že jsem ani já, ani lékaři nic nezanedbali a že doba, kterou čekám na kolonoskopii, bude sice nepříjemná, ale nedojde během ní ke zhoršení mého zdravotního stavu.

Krev s hlenem může být skutečně příznakem závažného onemocnění. Na druhou stranu může však být trocha hlenu na stolici při usilovném tlačení při zácpě. Zda se jedná o závažné onemocnění, nelze z tohoto jednoho údaje poznat. Vyšetřovat okultní krvácení obálkovým testem nemá smysl (krev jste viděla okem) a nic jiného test nezjistí. Negativní test nevylučuje závažné onemocnění, nález (polyp) nemusí krvácet denně.

Nevím, proč mají v této nemocnici tak dlouhé termíny. V Masarykově onkol. ústavu bych Vás objednala do 10 dní. Neměla byste mít měsíčky. Můžete se objednat na tel. č. 5 4313 6205. Dostanete recept na vyprázdnění, návod na přípravu a tzv. informovaný souhlas.


Dnes a před 2 dny jsem měla v stolici krev. Jsem žena, 40 let, stolici mám 3- 5 x za týden, sedavé zaměstnání, chodím 5x týdně běhat, jím hodně zeleniny a ovoce, celozrnné a mléčné výrobky, maso jím protože vím, že mám tenedenci být anemická. Za den vypji 2-2,5 litrů ovocných a bylinkových čajů a kávu s mlékem 2-3x denně. Nerada bych něco zanedbala, proto Vás prosím o radu, jak mám dál postupovat.

Nejlépe, když vás vidí lékař tak do 2 dnů. Pokud je zdroj krvácení blízko svěrače konečníku (např. hemoroidy), je možné jej vidět. Pokud přijdete za 2 měsíce k lékaři, můžete mít sice hemoroidy, ale možná krvácelo i něco jiného. Důvodů může být několik - zánět, polyp, trhlina....


Na tenkém střevě mi byl objeven před rokem nádorek, histologie byla negativní, doktor doporučil zatím jen kontroly co půl roku. Nyní se mi vytvořily okolo polypy a byla mi doporučena oprace. Co to jsou polypy a jaký mají vliv, doporučujete operaci??

Musela bych přesně vědět, o jaký nádorek na tenkém střevu se jednalo - přesně histologii. Kde se polypy nyní vytvořily atd. Nemůžu na základě takto nedostatečných údajů dávat tak závažná prohlášení. Máte možnost konzultovat nálezy v konziliární ambulanci MOÚ (v prac. dny denně od 8-14 hod., neobjednává se, dokumentaci s sebou!)


Je mi 38 let, v posledním měsíci jsem občas cítil nepříjemný tlak v pravé části konečníku, menší svědění, v posledních dnech jsem si nahmatal malou bouličku. Docela mě to znepokojilo, proto jsem začal sbírat informace, jestli to nemůže být rakovina. Získal jsem z Vašich webových stránek informace o začínajích projevech této nemoci. Některé popsané potíže jsem na sobě pocítil. Protože jste odborníci v této oblasti, obracím se na Vás s otázkou, jestli je možné se u Vás nechat odborně prohlédnout včetně vyšetření tlustého střeva. Jestli je nutné mít doporučení od obvodního lékaře a jestli je toto vyšetření hrazeno zdravotní pojišťovnou.

Objednejte se na tel. č. 5 4313 5228 - proktochirurgická amb. v Bakešovu pavilonu Masarykova onkol.ústavu. Ve středu ordinuje doc. Skřička. Doporučení nepotřebujete.


Po druhém porodu se mi po tuhé stolici objevila krev na papíře. Byla jsem u lékaře, který diag. fisuru. Rok jsem měla klid a teď mám opět krev na papíře. Byla jsem opět u lékaře, který nic nenašel a pozval mne na retroskopické vyšetření. Nic nenašel, střevo je prý růžové, dal mi mastičku, ale můj problém se tím nevyřešil. Po stolici je krev na papíře stále a snad i více. Musel by tímto poznat nádor konečníku nebo hemeroidy. Co by to mohlo být. Jsem z toho zoufalá.

Nezbývá, než abyste se opět obrátila na lékaře, který vás již vyšetřoval. Řekněte mu, jaké máte potíže, patrně Vás pošle na vyšetření střeva - kolonoskopii.

Nádory prsu mladých žen

Proč jsem onemocněla právě já?

Onemocnění rakovinou prsu je z 95% nešťastnou shodou mnoha náhod. Pouze u 5% žen s nádory prsu jsme schopni nalézt příčinu jejich onemocnění - vrozenou genetickou poruchu v genech BRCA1, BRCA2, event. dalších.


Mají moje děti zvýšené riziko také onemocnět nádorem prsu?

To, že jste onemocněla nádorem prsu, skutečně do určité míry zvyšuje riziko, že také Vaše děti onemocní nádorem. V zásadě rozlišujeme dva stupně rizika. V případě, že bylo prokázáno, že Váš nádor vznikl na podkladě vrozené mutace genu BRCA1 nebo BRCA2, existuje 50% šance, že jste tuto vlohu předala své dceři. A ta pak má 80% riziko onemocnět nádorem prsu a 40-60% riziko onemocnět nádorem vaječníku. Pokud průkaz mutace byl ve Vašem případě negativní, pak nárůst rizika rakoviny prsu pro Vaši dceru je zcela minimální.


Proč někdo je léčen hormonální léčbou a jiný nikoliv?

Hormonální léky mají svou účinnost pouze u poloviny žen, které onemocněly rakovinou prsu. Jedná se o ty ženy, jejichž nádory obsahují bílkoviny označované zkratkami ER a PR (estrogenní receptor, progesteronový receptor). Hormonální léky působí různým způsobem. Některé tyto bílkoviny rozkládají (např. faslodex), jiné odstraní ženské pohlavní hormony z vazby na ně (tamoxifen). Další dvě skupiny léků (inhibitory aromatáz a LHRH analoga) snižují množství ženských pohlavních hormonů v těle ženy, což vede ke snížení růstu nádorových buněk.


Proč nebyl zařazen do mé léčby Herceptin?

Lék Herceptin (trastuzumab) zlepšuje léčebné výsledky pouze u cca 20% žen, jejichž nádorové buňky obsahují na svém povrchu bílkovinu c-erbB-2 (nebo-li HER2/Neu). Zřejmě tedy mikroskopické vyšetření neprokázalo přítomnost této bílkoviny v nádoru, který Vám byl odstraněn.


Proč musím být operována tak, že se mi odstraní celý prs?

Většina žen s nádory prsu si přeje zachovat prs. Bohužel, v některých případech však prs záchovný výkon nemůže být doporučen, neboť by mohl vést k daleko vyššímu riziku návratu nemoci. V takových případech je tedy na místě nejprve snesení celého prsu, provedení pooperační zajišťovací léčby, a následný rekonstrukční výkon na oddělení plastické chirurgie. Nejčastější případy, kdy je třeba doporučit odstranění celého prsu, jsou:


Budu moci otěhotnět po ukončení léčby rakoviny prsu?

Těhotenství po léčbě rakoviny prsu je možné. Početí však nedoporučujeme do dvou let od operace, neboť existují údaje, které popisují zvýšené riziko návratu nemoci v tomto období. Poté je těhotenství z onkologického hlediska bez rizika, genetická konzultace je vhodná u žen, které podstoupily chemoterapii.


Jak se mám bránit otěhotnění v průběhu protinádorové léčby?

Protinádorová chemoterapie u řady žen vede k nepravidelnostem menstruačního cyklu, proto jedinou spolehlivou antikoncepcí je antikoncepce bariérová (kondom). Hormonální antikoncepce nesmí být samozřejmě podávána. Pooperační hormonální léčba v kombinaci Zoladex - tamoxifen je dostatečnou antikoncepcí a nemusí být kombinována s dalšími postupy, které brání otěhotnění.


Mohu být léčena chemoterapií i v průběhu těhotenství?

Ano, není důvod odkládat chemoterapii na dobu po skončení těhotenství. Naopak, její nepodání by mohlo snížit Vaše šance na dlouhodobé vyléčení. V průběhu posledních let proto byly vypracovány takové režimy chemoterapie, které nezvyšují počet vrozených vývojových vad plodu v důsledku cytostatické léčby. Jediným pozorovaným vlivem chemoterapie na plod je nižší porodní váha novorozenců.


Jaké dlouhodobé následky může mít protinádorová hormonální léčba?

Hormonální léčba může vést ke stejným problémům, s jakými se setkávají ženy při přechodu (klimaktériu, menopauze). Ve sféře duševní jsou to citová nevyrovnanost nebo deprese, z metabolických problémů je třeba zmínit možnost řídnutí kostí (osteoporózy) či zvýšení krevních hodnot cholesterolu. Některé ženy si stěžují na suchost poševní sliznice, což může komplikovat sexuální život.


Čtěte na www.eva35.cz

Nádory slinivky

Teta onemocněla rakovinou slinivky teď je po operaci a leží v okresní nemocnici, jak je známo slinivka je nejhorší, doslechl jsem se že nejlepší onkologické pracoviště je v Brně. Prosím nemáte kontakt na tamní pracoviště?

Máte možnost navštívit konziliární ambulanci v Masarykově onkologickém ústavu v Brně (v prac. dny od 8-14 hod., neobjednává se, můžete tedy dlouho čekat). Je potřeba mít s sebou co nejpřesnější dokumentaci! Může být konzultace i bez pacienta, ale při zvažování léčby je potřeba posoudit i biologický stav pacienta. Telefony a kontakty na www.mou.cz

Gynekologické nádory

Minulý týden lékaři sdělili mé mamce, že má zhoubný nádor v děloze. Čeká ji operace, kde ji vezmou dělohu i s vaječníky. Mám z toho strašné pocity a tíží mě to, že nevím, co bude následovat. Vzhledem k tomu, že jsem se s takto zákeřnou nemocí ještě nikdy nesetkala, chtěla bych Vás poprosit o nějaké informace. Co bude následovat dále? Jaká je další léčba, jestliže je nemoc rozšířena? Jaké má pacient vyhlídky?

To by bylo povídání na několik stran. Záleží na histologickém typu nádoru, záleží na stadiu onemocnění, podle toho se bude dále rozhodovat. Až tyto údaje budete mít, můžete se obrátit např. na gynekologickou ambulanci Masarykova onkologického ústavu. (ústředna: 543131111)

Nádory střeva

Mojí mamince, r. 1926, v 12/2004 diagnostikovali karcinom tl. střeva, byla operovaná. Zákrok prý byl dostačující, takže nenásledovala žádná léčba. Kontrola byla v 04/2006, zjištěna recidiva a opět v 07/2006 operace. Žádali jsme nyní preventivní léčení, v 10/2006 proveden RTG plic a CT břicha a byla zjištěna ložiska na plicích a játrech. Vzhledem k věku, kardiostimulátoru a nemocným ledvinám prý není žádná léčba už možná.

Postup po první operaci byl asi správný, vzhledem k věku, pokud nebyly známky rozsevu onemocnění, se další léčba chemoterapií neindikuje, resp. nežádoucí účinky by převažovaly nad případným přínosem pro pacienta.

Prognóza recidivy onemocnění je vždy závažná, pokud jsou přítomny známky rozsevu onemocnění (ložiska v plicích a játrech), může být efekt chemoterapie jen velmi malý. Je potřeba vidět skutečný biologický stav pacienta, výsledky laboratoře a CT. Máte možnost konzultace v konziliární amb. Masarykova onkol. ústavu v Brně (denně v prac. dny od 8-14 hod., neobjednává se, můžete tedy i dlouho čekat).


Moja znama ochorela na rakovinu hrubeho creva. Dopoculi sme sa, ze na liecbu vraj existuju injekcie (ktore maju pozitivne liecebne ucinky), nevieme vsak nazov spominaneho lieciva, ani to ci je tato informacia pravdiva. Vedeli by ste nam poradit?

Metodou první volby je operace a radikální odstranění nádoru. Pokud je nádor do 15cm od svěrače konečníku, předchází operaci většinou i ozařování a někdy v kombinaci s chemoterapií.

Po operaci se upřesní stadium onemocnění, pak podle stadia následuje i zajišťovací chemoterapie.

Něco jiného je v případě, že nádor není možné operovat (například při onemocnění, které je diseminované - rozeseté po těle), pak se zvažuje přímo tzv. paliativní léčba. Cílem není onemocnění vyléčit, ale prodloužit kvalitní život.


Máme v rodině případ zhouného nádoru tlustého střeva a lékař nás odeslal do Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze. Můžete mi sdělit nějaké reference o tomto ústavu? Děkuji za odpověď.

Oficiální informace nemám, obraťte se na web stránky Onkol. společnosti- www.linkos.cz. Vpravo ve sloupci je tzv. onkosíť. Můžete se obrátit s dotazem na pražské garanty.


V roce 2004 prodělala moje matka operaci nádoru tlustého střeva. Následovala chemoterapie a až do ledna 2006 bylo vše v pořádku.V lednu při vyšetření ultrazvukem se objevil nález na játrech,kterému se nepřikládal velký význam,protože vyšetření krve bylo v pořádku. V dubnu se vyšetření opakovalo se stejným výsledkem. V červnu bylo provedeno vyšetření na CT, které potvrdilo předešlé nálezy. Jedná se o "ložiska" o velikosti 6-8 mm v obou lalocích. Podle názoru vyšetřujícího lékaře nelze přesně určit druh a původ nálezu, ale pravděpodobně se jedná o metastáze. V srpnu má následovat PET vyšetření v Brně, které by mělo přesně určit o co se jedná. Je možné,že nelze přesně určit nález z vyšetření krve? Není časová prodleva mezi vyšetřením v lednu a v srpnu příliš dlouhá?

Vyšetření z krve nemusí prokázat vůbec nic, mohou být však při návratu choroby zvýšeny nádorové markery, pokud byly zvýšeny při prvočátku zjištění nádorového onemocnění. Většinou při nádorech střeva a jejich metastázách je to CEA a Ca 19-9.

Pokud jsou ložiska v obou lalocích, asi nebude možné je odoperovat. Při této velikosti 8mm je však možné je spálit tzv. RFA metodou- sondou pod CT nebo při operaci. Je to však potřeba vidět.

Máte možnost obrátit se na konziliární amb. Masarykova onkol.ústavu (v prac. dny od 8-14 hod., neobjednává se, musíte však mít dokumentaci s sebou, doporučení není nezbytně nutné) nebo ještě lépe -může vás lékař objednat do digestivní komise, kde je současně chirurg, onkolog, rentgenolog, radioterapeut a gastroenterolog. Můžeme se společně poradit a vybrat nejlepší postup. Komise je každý čtvrtek od 14 hod., počet pacientů je však omezen. Vyčkávat do srpna se mi skutečně zdá dlouho, pokud by navíc bylo potřeba nějaké řešení, přijde pac. k operaci taky třeba až v září.

Rizikové faktory

Jako mala jsem si s azbestem hrala - byl ve sbirce hornin, a asi jeho vlastnosti nebyly u nas dobre zname. to mi bylo 8-10, ted je mi 25 a chtela bych se zeptat, jestli se mam obavat nejakych nasledku - napr mesotheliomu, jestli mam jit na nejake vysetreni? nejakou dobu se mi spatne dycha a mam bolest na prsou - ale doktori dodnes nic nezjistili, plice mam dobre(rentgen), a spis me problemy jsou povazovany za psychickou zalezitost. ale chtela bych se tim byt jista.

Nemusíte mít obavu. Poškození azbestem vzniká při dlouhodobé expozici při jeho dobývání nebo opracování (např. brzdová obložení) a vdechováním jeho vláken. Na rtg snímku je typický obraz.